Novi skandinavski krimići su premlaki!27.08.2013

I u sedamdeset sedmoj se ne da: baka skandinavskih krimića Maj Sjöwall.Tako bar misli "baka" skandinavskih krimića, Maj Sjöwall, koja je gostovala na Međunarodnom festivalu knjiga u Edinburghu.

Sjöwall se proslavila zahvaljujući deset romana o Martinu Becku, koje su ona i njen partner Per Wahlöö pisali 60-ih i 70-ih godina. U doba kad su skandinavskih kriminalistički romani postali pojam, mnogi su skloni zaboraviti da čitavog tog vala ne bi bilo da nije bilo Martina Becka i spisateljsko-životnog para iza njega, Wahlööa i Sjöwall.

No, nakon prerane smrti svoga partnera, koji je umro 1975. godine, Sjöwall se gotovo posve prestala baviti pisanjem, i posvetila se prevođenju. Ipak, gostujući na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu knjiga u Edinburghu, nije imala riječi pohvale za svoje mlađe kolege.

"Kad smo mi pisali, autori nisu nikoga zanimali", rekla je. "Danas su i sami pisci skoro kao filmske zvijezde." Sjöwall također smatra da se današnji autori previše brinu za ekranizacije svojih djela i međuljudske odnose u njima, a premalo za policijski posao i zločin.

"Kad smo mi počeli," tumači Sjöwall, "nije bilo policijskih krimića, samo priče nalik onima Agathe Christie, s detektivima-amaterima. Mi smo htjeli predstaviti pogled na naše društvo, i opisati jedno razdoblje u Švedskoj."

Takvi su krimići, po Sjöwall, proizveli i novu vrst čitatelja, mladih i politički radikalnih. Današnji su čitatelji možda također malo drugačiji, no nedvojbeno je da su Skandinavci postali neizbježna postava na svim odjelima s krimićima. Pa ako ne možete čitati originalne romane o Martinu Becku, dohvatite bar Alfabetista Torstena Pettersena, jednog od najmlađih u valu skandinavskih autora krimića, i prosudite sami ima Maj Sjöwall dostojnih nasljednika!

Tvoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

Ostali komentari