Mali Amerikanci više ne uče pisati03.09.2013

U 45 američkih država, učenje pisanja rukom postat će izborni predmet do 2014.

Umjesto pisanja olovkom, učit će se služenje programima za obradu teksta, dok će starinske olovke i papiri biti na raspolaganju samo onima koji to odaberu kao dodatni predmet.

Premda se na prvi pogled čini čudnom, ova odluka ima određenog smisla: nedavno provedena anketa u Velikoj Britaniji, na primjer, otkrila je da 40% ljudi u posljednjih 6 mjeseci nije ništa napisala rukom.

Učenicima u američkim školama, koji zadaće najčešće pišu na računalu, pisanje ne služi ničemu. Tako jedna gimnazijalka iz Kalifornije tvrdi da joj pisanje rukom uopće ne treba, a kad baš mora koristiti papir i olovku, služi se tiskanim slovima, jer pisana, zapravo, ni ne zna: "Nitko nas nije tjerao da se služimo pisanim slovima," kaže ona, "pa je bilo teško upamtiti slova." Zato se, ako joj roditelji ostave rukom pisanu poruku, mora namučiti da je "dešifrira".

Kad se piše rukom, vidi se i raspoloženje.No, znanstvenici Jean-Luc Velay i Marieke Longchamps ne slažu se s ovom odlukom. Kad znamo pisati, tvrde oni, znamo i čitati: u mozgu se, prilikom čitanja, aktiviraju ista područja kojima se služimo i pri pisanju rukom, te tako učenje pisanja pomaže i svladavanju čitanja. "Kad oko čita, mozak piše rukom", kažu oni. Kad se pak piše na tipkovnici, to se ne događa, jer je pokret za bilo koje slovo u biti isti: valja samo "pogoditi" pravu tipku. Osim toga, pri pisanju rukom i emocije su jače prisutne: ako pišete ljutiti, rukopis će vam se promijeniti.

S druge strane, ima i onih koji smatraju da je pisanje na tipkovnici "oslobađajuće": budući da je tekst lako promijeniti, odluka o tome koju riječ upotrijebiti nije više tako definitvna kao što je slučaj pri pisanju rukom. Kako kaže psihijatar Roland Jouvent, tako je lakše pronaći pravu riječ. Danas bi Leonardo da Vinci vjerojatno naslikao Mona Lizu nekom drugom tehnikom.

No, upozorava Jouvent, novi mediji skraćuju nam pozornost i uništavaju strpljenje koje je neophodno da bi se savladalo pisanje rukom. "Mislim da za dvadeset godina neće više biti moguće imati dvadesetero djece u razredu i natjerati ih da crtaju kose i zavinute crte."

A što vi mislite? Vjerujete li i vi da je pisanju rukom odzvonilo, i smatrate li da je to dobra ili loša stvar? Kad ste posljednji puta nešto zapisali služeći se olovkom i papirom? Dohvatite se tipkovnice i recite nam!  

Tvoj komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

Ostali komentari