Moja košarica

Total: 0 knjiga

Prati nas

Facebook Twitter

Inspektor Armande Gamache otišao je u mirovinu i preselio se u selo Three Pines, no to mu nije donijelo mir koji je tražio. Njegova prijateljica, slikarica Clara Morrow, zatražila je od njega pomoć jer je nestao njezin muž Peter. Obećao je da će se vratiti nakon godine razdvojenosti točno na dan kada su se odlučili razići, no nije se pojavio i ona mora znati zašto nije došao. Pred Gamacheom je nov izazov, a u njegovu mu rješavanju, uz Claru, pomaže i njegov odani suradnik Jean-Guy Beauvoir te zajednička prijateljica Myrna. Potraga će ih odvesti u prekrasne i pomalo mistične krajolike kanadske Rijeke svetog Lovre, ali i u bespuća ljudske duše koja tegobno traga za samom sobom, za izražavanjem osjećaja i mukotrpnim činom stvaranja umjetničkog djela.

Autorica Louise Penny, višestruka dobitnica nagrade Agatha, vodi vas u svijet u kojem su umjetnici spremni prodati dušu vragu za vječnu slavu. Ovaj će vas roman držati u neizvjesnosti do posljednjih stranica.


Prijevod: Marko Maras
312. str
meki uvez
Format: 17x24
Godina izdanja: 2017.
Jezik: hratski
Šifra: 112022 ISBN: 978-953-342-052-3

Glavni inspektor Armand Gamache, melankolični i ranjeni protagonist sjajne serije krimića Louise Penny, u njezinoj zadnjoj knjizi Dugo putovanje kući službeno je izgubio svoju profesionalnu titulu. Napustio je montrealsku policiju nakon (gotovo doslovnog) eksplozivnog sukoba s korumpiranim silama koje su trovale policiju iznutra. U prethodnoj knjizi Kako ulazi svjetlost Gamache je slavio pobjedu, ali ne bez krvi, a zaplet je bio više senzacionalistički nego inače, s vrhuncem u kojem se sprječava teroristički čin koji bi odnio tisuće života.

Nakon oluja iz tog romana, koje su zaprijetile da zauvijek razbiju žestoke i prisne veze između Gamachea i njegova posilnoga Jeana-Guya Beauvoira, koji je i Gamacheov zet, nova knjiga započinje u smirenom, emotivno iscrpljenom tonu. Gamache i njegova žena Reine-Marie preselili su se iz Montreala u Three Pines, idilično kvebečko selo – tako zabačeno da nije ni na jednoj karti – koje se često pojavljuje u knjigama gospođe Penny. Čitatelji koji gutaju ovu popularnu seriju rado će se opet sresti s njegovim stanovnicima.

Naravno, Gamacheovo umirovljenje ne znači samo dobru hranu (iako se ova često miomirisno pojavljuje u knjigama gospođe Penny) i šetnje oporavka po seoskoj livadi. Ubrzo ga zove jedna tajna koju ne smije odbiti. Clara Morrow, umjetnica i stanovnica sela s kojom se Gamache sprijateljio na jednom prethodnom slučaju, kao i s drugim seljanima, ima hitan osobni zahtjev. Njezin muž Peter, također umjetnik, ali čiju je slavu nenadano potamnila njezina slava, što je izazvalo prijelom u njihovu braku, nestao je.

Zapravo je nestao jednu godinu prije toga, kad su se odlučili razdvojiti, ali kad se Peter ne pojavi na dogovorenom sastanku na kojem su trebali procijeniti hoće li živjeti zajedno, Clara zna da je nešto krenulo po zlu. Iako su njihove različite umjetničke sudbine stvorile raskol među njima, Peter jako voli Claru i ne bi bezobzirno propustio tako važan sastanak.

Knjige gospođe Penny spajaju neke klasične elemente policijske istrage s dubokom psihologijom, kao i sa žalosnim dojmom o kolebljivoj naravi ljudske dobrote, te ustrajnosti njezine suprotnosti, čak i u seoskom raju kao što je Three Pines. Ovdje ona šalje Gamachea i Beauvoira, kao i Claru i Myrnu, majčinsku vlasnicu mjesne knjižare (koja je prilično nezgodno opisana kao »krupna crnkinja« u više prigoda), na spasilačku misiju koja ide od Škotske, gdje je iskrsnuo Peterov trag za vrijeme njegova boravka u Europi, pa natrag do kanade, duž Rijeke svetog Lovre, do jednog zabačenog obalnog sela gdje priča dobiva svoj mračni i dramatični završetak. (U uvodu gospođa Penny kao nadahnuća navodi Odiseju i Conradovo Srce tame.)

Likovi gospođe Penny razvijaju se kroz seriju dok ih život baca ovamo i onamo, a ožiljcima treba sve dulje da zacijele. Kako sve teže nosi svoje breme, Gamache je sve manje sposoban brinuti se da nasilje u njegovim poslovnim odnosima ne prijeđe na njegov pogled na svijet. Zato se i povukao u selo Three Pines. Ali njegova naklonost Clari i njezinim prijateljima povlači ga natrag u napornu rutinu policijskog posla, da bi mu na kraju, kako se čini, pomogla vratiti vjeru u vrijednost njegove životne borbe protiv onih koji su dopustili da im tama u srcu pobijedi svjetlo. Ljudi se moraju spasiti, vjeruje Gamache, kako od tuđeg nasilja, tako ponekad i od vlastitog. (Kroz cijelu knjigu vraća se utješnim riječima iz duhovne knjige Balzam u Gileadu.)

Stanovnici sela Three Pines koje znamo iz prošlih knjiga pojavljuju se i ovdje: Gabri i Oliver, gej vlasnici mjesnog bistroa i pansiona, ali samo nakratko, jer se ne pridružuju potrazi za Peterom. Iznenađujuću pomoć nudi prgava Ruth Zardo, darovita i mizantropska pjesnikinja koja ima patku kao ljubimca i koja (pomalo zamorno) sipa djetinjaste vulgarnosti čak i na ljude kojima nevoljko daje tračak humanosti – odnosno, na svoje najbolje prijatelje.

Prve naznake mjesta gdje se nalazi Peter dolaze iz tajanstvenih slika koje su otkrivene u domu jednog njegovog rođaka. Sirove, ali pune energije novih otkrića, možda sadrže ključ za pronalaženje Petera i za njegovu moguću povezanost s bivšim profesorom koji je u divljini postao nekakav estetski guru.

Stvaranje umjetnosti i život umjetnika stalno se provlače kroz knjige gospođe Penny, a njezino vlastito djelo postiže dobar sklad između sadržaja i forme. Ovdje se polagani ritam dobro slaže s temom Gamacheova polagana oporavka, u kojem se vraća u život nakon traumatskih zadnjih slučajeva. Njegov novi angažman vezan je uz potragu za Peterom, koji je u izgnanstvu iz braka i svojeg boljeg »ja«, što gura priču naprijed u ritmu koji se postupno ubrzava.

Tragači imaju sudbinsku misiju u kojoj trebaju spasiti čovjeka i uskrsnuti umjetnika. Dok idemo sve dublje u kanadsku divljinu, negostoljubivo podneblje postaje simbol za oluje koje razdiru dušu. U ovom slučaju, te unutarnje oluje nastaju zbog zavisti, mržnje prema samome sebi i onog posebnog otrova što kvari srce umjetnika koji je izgubio dodir sa svojom muzom ili prekasno otkrio da ju nikad nije ni imao.

Charles Isherwood, New York Times

 

Louise Penny dokazuje da se i danas može pisati sjajan krimić u kojem je svaki nastavak bolji od prethodnog.

Sarah Weinman, National Post

 

Ova priča ima mitsku težinu – čovjek ne može pobjeći od vlastite sudbine.

Neal Thompson

 

Najbolji krimić godine.

Kirkus Reviews

 

Najbolja priča do sada zahvaljujući snažnim likovima, duboku i profinjenu zapletu te dašku Josepha Conrada… Nikako je ne smijete propustiti.

Margaret Cannon, The Globe and Mail

 

Romani Louise Penny spajaju neke klasične elemente policijske istrage s dubokom psihologijom te sa žalosnim dojmom o kolebljivoj naravi ljudske dobrote i ustrajnosti kao njezinoj suprotnosti, čak i u raju kao što je selo Three Pines.

The New York Times

 

Užitak... ambiciozan roman... očaravajuće djelo… Mislim da će na listama bestselera sve veći krug obožavatelja zadržati Louise Penny dulje vrijeme.

Patrick Anderson, Washington Post

 

Louise Penny pripovijeda dojmljivu priču o ranjavanju i zacjeljivanju ljudskog srca čiji su začini toplina, humor i – iskupljenje.

The Charlotte Observer

 

Čarobno…

New York Times Book Review

O autoru

> nastavi